Spatiile de relaxare intr-o companie – cheia cresterii productivitatii

Studii recente, au aratat ca unul din cinci angajatii considera ca, existenta unui spatiu de relaxare la locul de munca le-ar imbunatati considerabil productivitatea.

Efectele pozitive pe care le-ar putea avea această schimbare simplă asupra afacerii dvs. sunt următoarele:

  • O zonă de relaxare inteligentă poate ajuta la combaterea costurilor crescute ale spațiilor de birouri – zona poate fi folosită ca spațiu multifuncțional pe tot parcursul zilei, de la relaxare la prânz până la întâlnirile cu clienții și prezentări.
  • Oferirea unui spatiu de relaxare angajaților in care să lucreze sau să se relaxeze departe de birourile lor poate avea rezultate surprinzatoare asupra sanatatii acestora, unul din cele mai importante efecte fiind ameliorarea stresului.
  • Fără spații flexibile in care sa lucreze, va fi mai greu pentru echipa dvs. să colaboreze, să împărtășească abilitățile și cunoștințele sau pur și simplu să se „reîncarce” înainte de a-și asuma următoarea sarcină.

Tot mai multi angajatii cer acum spatii de lucru mai agile, asta datorita in mare parte imbunatatirii tehnologiei, a muncii mobile, a orelor de lucru mai flexibile si a influentiei acestui trend nou in marile corporatii.

Spatiul de relaxare intr-o companie – o investitie si nu un cost 

Compania globală de producție și gestionare a mass-media, ZOO Digital, a dorit să își reamenajeze  sediul în vederea îmbunătățirii eficienței și comunicării. Ca parte a reproiectării pentru birourile ZOO Digital, s-au inclus si  locuri de întâlnire colaborative și ad-hoc cu tehnologie integrată pentru a crește angajamentul în cadrul companiei. 

Practici pentru o muncă mai productivă

Pentru ca reamenajarea unui spatiu de birou sa fie un adevarat succes, cei mai multi angajati considera ca o mai buna tehnologie ar imbunatati considerabil productivitatea lor la locul de munca. Această tehnologie ar putea varia de la soluții simple cum ar fi mai multe prize de alimentare și Wi-Fi mai rapid, până la încărcarea fără fir și accesul la software sau hardware mai performant, cum ar fi tabletele mari cu ecran tactil.

Evitarea aglomeratiei in reamenajarea spatiului de lucru 

Daca optati pentru un design de spatiu de birou deschis, cu zone dedicate de relaxare si colaborare, va trebui sa acordati o atentie sporita atunci cand vine vorba de evitarea aglomeratiei, de exemplu prea multe cabluri: fie de alimentare sau de internet. Solutia ideala ar fi crearea unui spatiu de lucru in care aceste cabluri nu exista, prin intermediul tehnologiei flexibile. Acest lucru ar putea parea descurajant, dar din punct de vedere financiar beneficiile ar putea fi uriase. Pe lângă creșterea productivității, eliminarea biroului dvs. de cabluri înseamnă o reducere a stațiilor de lucru individuale prin cablu, ceea ce poate reduce costurile de alimentare și de răcire și poate oferi o rentabilitate sănătoasă a investiției. 

Amenajarea spatiilor de birou – camere pentru jocuri si relaxare

Un alt trend, relativ nou in marile corporatii este amenajarea spatiilor de lucru cu camere pentru jocuri si relaxare.  În loc să încurajăm oamenii să lucreze în weekend, poate că am putea avea o forță de muncă mai fericită și mai productivă încurajându-i să se distreze în birou în timpul săptămânii. Rezultatul ar putea fi o forță de muncă mai fericită și mai productivă – și o creștere a afacerilor.

Nevoia de liniste  

Nu ar trebui sa presupunem ca amenajrea unui spatiu de birou complet deschis este solutia ideala pentru a creste productivitatea la locul de munca. Exista companii in care angajatii au nevoie de spatii de birou care sa le ofere intimitate si concentrare. Există numeroase studii care arată că un design complet deschis al biroului nu funcționează neapărat, deci trebuie să existe un echilibru între birourile tradiționale sau partajate sau planurile deschise, designul colaborativ al birourilor.

Din experiența noastră, trecerea de la stațiile de lucru formale și definite la un spațiu de lucru mai agil implică o combinație de zone zonale, inclusiv cele proiectate pentru colaborare, care sunt susținute cu instrumente de comunicare și tehnologie adecvate. Combinarea acestor zone cu cabine și spații liniștite care facilitează o muncă individuală sau întâlniri private pot crea un spațiu de lucru mai fericit și mai productiv.

Când se face corect, designul de birou poate face mult mai mult decât creșterea productivității la locul de muncă, poate contribui la întărirea mărcii companiei,  la îmbunătățirea bunăstării angajaților și la păstrarea și atragerea membrilor personalului.

Alina Usturoi