Negrul, culoarea anului 2018

PPG, un furnizor global de vopsele și materiale industriale, a anunțat pentru anul 2018 culoarea anului: Black Flame. Unii ar putea crede că negrul este lipsa culorii, dar când priviți la această nuanta câștigătoare, veți observa că noul negru are subtilități adânci de indigo.

Când PPG anunță culoarea vopselei Anului, va puteti astepta să îl vedeți peste tot – de la plăci ceramice și îmbrăcăminte până la următoarea rachetă NASA. Potrivit firmei în vârstă de 134 de ani, ei angajează „mai mult de 20 de stilisti de culori din întreaga lume, care se specializează în industrii, cum ar fi electronice de consum, arhitectură, auto și aerospațială” pentru a selecta culoarea vopselei. Și acei 20 de experți în culori au ales în mod unanim Black Flame.

De ce Black Flame este culoarea anului 2018

Experții au ales aceasta nuanta de negru pentru că este modernă, intimă și liniștitoare. DeeSchlotter, senior manager de marketing al culorilor PPG, a explicat cum „negrul creează linistea pe care o dorim într-o lume bogată în informații, în timp ce indigo oferă posibilitate și o speranță profundă”.

Cum sa integrezi negrul in propriul decor

Nuanţele de negru crează un ambient super elegant, adaugă puţină dramă şi poţi obţine un interior super sofisticat.

Desi este o culoare dramatica, nu trebuie evitata in designul interior. Prima impresie ar fii aceea ca negrul face spatiul sa para mai mic, insa cu ajutorul negrului poti crea profunzime si in acelasi timp un stil excentric. Prin vopsirea tuturor peretilor in negru, exista riscul ca spatiul sa para mai mic, asa ca o optiune ar fi crearea unui singur accent,  un perete, podea sau mobilier. Pentru crearea un contrast se pot alatura negrului tonuri neutre sau pastelate, dar si culori intense precum rosul, lime-ul sau albastrul royal. Negrul, fiind o non-culoare, se potriveste cu orice alta nuanta. O alta combinatie reusita este cu accente metalice aurii, argintii, din cupru sau alama, si va rezulta un aspect opulent.

Negrul este des intalnit in cladirile de birouri, alaturi de sticla si elemente metalice si  va reflecta seriozitate si putere, sofisticare, mister si intimidare.

Mobilierul negru arata chic si elegant, dar poate fi si foarte modern. Peretii in culori neutre vor face piesele de mobilier sa iasa in evidenta. Pentru a incalzi decorul, lemnul este un element potrivit, iar pentru o nota de sofisticare pot fi adaugate elemente metalice.

Pentru o combinatie surprinzatoare adaugati negru, iar daca negrul ti se pare mult prea dur, dar ai indrazneala necesara si vrei sa obtii un efect original, poti sa optezi pentru nuante de negru cu tente de gri sau albastru.

Negrul este o alegere dificila care presupune un bun simt estetic, dar una care merita atunci cand se obtine rezultatul dorit.


Oana Lacatus
Interior Designer