Noile birouri Google din Los Angeles dupa transformarea unui hangar de catre arhitectii ZGF

Google, motorul de cautare accesat pentru orice intrebare am avea, si-a deschis noul sediu in Los Angeles. Pentru Google insa, nu orice spatiu ar fi fost potrivit.

Compania a optat pentru un hangar, construit in 1943 sa gazduiasca cel mai mare avion de pana atunci, The Hughes Flying Boat, care urma sa deserveasca transporturilor de trupe si materialelor de razboi. Acest avion s-a bucurat doar de un singur minut de zbor din pricina intarzierilor de constructie care au durat mai mult decat razboiul pentru care se dorea utilizat. El a fost pilotat chiar de Howard Hughes, arhitectul care l-a proiectat, si omul care a batut recordul pentru timpul de zbor transcontinental in 1938, cand a facut inconjurul lumii in 3 zile, 19 ore si 14 minute.

In urmatorii ani hangarul a gazduit platourile de filmare pentru „Ziua Independentei”,  „ Titanic” si „Avatar” , iar pentru o perioada, departamentul  de arhitectura si design al UCLA a avut birouri aici. Mai apoi a fost abandonata ca si locatie, desi a era listata ca si o resursa istorica importanta in Registratura Californiei.

Google si arhitectii ZGF au mai lucrat impreuna la alte sase proiecte, insa acesta este de departe cel mai mare efort pe care l-au depus pentru adaptarea unei locatii la nevoile angajatilor. „Nimeni nu stia unde se va ajunge cu proiectul si care avea sa fie rezultatul, dar stiam ca vom face ceva spectaculos si in acelasi timp sa pastram semnificatia istorica a cladirii” a spus  R.G. Kahoe.

Munca arhitectilor Kristi Paulson si James Woolum a fost cu atat mai grea, caci trebuiau sa conserve coloanele de aproximativ 22 de metrii inaltime care se uneau intr-o coloana vertebrala si impartea vasta incapere in doua spatii.

Primul pas a fost clar inca de la la inceput. Paulson si echipa ei au proiectat „o cladire in cladire” cu trei nivele, care insumau un total de 450.000 de metrii patrati, „o constructie de sine statatoare insa care interactioneaza cu arhitectura existenta” explica arhitecta.   Cat despre restaurarea coloanelor istorice se poate spune ca toate lambriurile au fost indepartate, catalogate si restaurate , apoi reinstalate pe o structura rezistenta la foc.

Strategia organizationala a fost sa dedice noua constructie in primul rand pentru birouri. Micro-bucatariile care incorporeaza  diverse forme din fibra de sticla,  apar atat in noua contructie cat si in cea veche, in ultima fiind gazduite un Caffe Bar, sali de sedinte, centrul fitness si o sala de evenimente de capacitate de 250 de persoane.

Fluiditatea dintre nou si vechi, cruciala intr-un spatiu de marimea aceasta, nu este nici ea lasata la voia intamplarii. Podurile proiectate in unghiuri diferite, in numar de 19,  conecteaza coloana vertebrala veche cu lateralele si sunt gandite pentru a creste interactiunea interumana. Scarile plutesc prin constructie si totul este luminat natural multumita luminatoarelor din tavane. Woolum, care s-a ocupat de mobilarea spatiului, a ales scaunele ou Arne Jacobsen si masa Pedestal alba a lui Eero Saarien – piese care ies in evidenta si sunt asociate cu era aviatiei – pentru un salon plin de farmec ancorat intr-o pardoseala fabuloasa de tartan.

Alte repere vizuale vin de la aranjamentul culorilor. Fiecarei zone  ii este dedicata o variatie subtila de albastru, rosu, galben si verde, culori regasite in logoul Google.  Pictograme de orientare colorate au fost pictate pe podelele de beton lustruit pentru o eficientizare a traseului angajatilor.

Toate operele de arta sunt unicate, realizate pe perioada unui proces de trei ani si jumatate cu ajutorul designerului Sean Madden si al unui grup de artisti, majoritatea din Los Angeles.

Una dintre operele de arta care ies in evidenta este cea numita „Zborul”, o pictura de vectori alb-negru care se intinde pe 3 pereti, iar celelalte sunt inspirate de arhitectura din Los Angeles.

Trecand de la vizual la olfactiv, aroma de cafea este mirosul care predomina in cladire, nu doar la Caffe Bar si in microbucatarii dar si de la autoservirea super dotata cu personal si utilata cu echipamente moderne. Numita 230 Cafe, se face vizibila chiar de la intrare, in capatul unei scari largi.

Nici aranjamentele din plante naturale nu au fost excluse din acest proiect, ele fiind amplasate in puncte cheie pentru a se dezvolta in lumina naturala abundenta.

Rezultatul final: Google a transformat, cu ajutorul arhitectilor ZGF, in intregime hangarul vechi in spatii deschise si flexibile pentru birouri, intr-o forma de nava, aparent nepremeditata de acestia, conservand formele si materialele vechi si combinandu-le cu materiale inovative si aparatura de ultima generatie.

Gigantul Google nu se opreste insa aici. Constructia pentru noul campus Mountain View (Vedere la munte) din California este in plina desfasurare.  Aceasta va cuprinde module rectangulare acoperite de un „baldachin” imens. Proiectul realizat de BIG si Studiourile Heatherwick, va fi primul complex de birouri care va fi construit de catre Google de la zero.  Asteptam cu nerabdare rezultatul final pentru a va prezenta in detaliu si acest proiect cu care cei de la Google ne vor surprinde, cel mai probabil, cu alte detalii de impact care fac munca intr-o companie multinationala mai usoara si creativa