Vegetația în amenajarile interioare

Trăim într-un mediu din ce in ce mai poluat și puternic industrializat, dar de fiecare dată ne căutăm „gura de oxigen” într-un cadru natural, care să ne energizeze și să ne bine-dispună. Dar cum putem face asta zi de zi, atât în spațiul de locuit ori de relaxare, cât și în spațiul de lucru?

Cum introducem vegetația într-o amenajare de interior? Sigur că prima idee care ne-ar trece prin minte ar fi să propunem pur și simplu plante în ghiveci. Dar oare spațiul este suficient de prietenos pentru ele?! Un factor vital este bineînțeles lumina – și vorbim de data aceasta de cea naturală, de care majoritatea plantelor verzi nu se pot lipsi. Să spunem că avem totuși un interior care beneficiază de lumină naturală din plin, însă intervine un alt obstacol și anume intreținerea acestora prin apă și sol hrănitor– un simplu exemplu este mediul „ostil” al birourilor, în care utilizatorii spațiului se bucură de elementele verzi de decor, însă nu reușesc sau uită să le îngrijească și să le urmărească necesitățile periodic.

Unul dintre sistemele de vegetație pe care imi place adeseori să îl propun în amenajările de interior este așa-numitul terariu (din lat. terrarium). Acesta poate fi de două feluri: închis sau deschis.

Terariul închis se pretează plantelor ce necesită un grad mare de umiditate, cum ar fi plantele tropicale, datorita faptului că reproduce în miniatură climatul respectiv – apa evaporată condensează și se recirculă, planta reușind sa se dezvolte fără prea multe eforturi. Atenție la alegerea solului pentru acest tip de terariu, întrucât mediul închis aproape în permanență poate duce la apariția mucegaiului sau a altor bacterii dăunătoare.

Terariul deschis, poate ceva mai des întâlnit, este foarte potrivit plantelor din medii aride sau ostile, cum ar fi plantele suculente. Acestea nu necesită o mare atenție din partea utilizatorilor spațiului, fiind obișnuite să se autosusțină, rezistând timp îndelungat fără apă și chiar fără sol – exemplu plantele din zone stâncoase.

Așadar, tu ți-ai creea propriul terariu la tine acasa ori la birou?

Andreea Fedor
Interior Designer